Főoldal Skiccek Írásaim Installáció Galéria M ZS

2016. szeptember 6., kedd

A halálhírem első kézből (Hiányosan...)




25 évesen elhunyt Mocsár Zsófia díszlettervező
(SZE) 2016.06.24. 14:32 



Az egyik legtehetségesebb fiatal díszlet-, jelmez- és fénytervező, képzőművész, a Magyar Képzőművészei Egyetem hallgatója mindössze 25 éves korában, tragikus hirtelenséggel távozott közülünk június 23-án hajnalban. Családja mellett a szakma is gyászolja őt.

Mocsár Zsófia 1991-ben született Debrecenben. Képzőművészeti affinitása korán megmutatkozott, amit első ízben a debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatán alkalmazott színházi körülmények között. Később felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetem díszlet- és jelmeztervező, valamint intermédia szakára, amit egy ösztöndíj miatt megszakított. Az Albertai Egyetemen (University of Alberta), Kanadában díszlettervezést tanult, ahonnan hazaérkezve rögtön éles terepen, színházi előadások, performanszok tervezőjeként próbálhatta ki tudását. Egyéni látásmódját többek között olyan előadásokban kamatoztatta, mint a Nylon Group felnőtteknek szóló bábperformansza, a Halotti Thor, a Táp Színház Babahajó című előadása, ahol fénytervező volt, az Ódry Színpad előadása, az Adieu Paure Carneval, a Stereo Akt We Hear You! - Hallgatlak című kísérleti előadása, vagy a kecskeméti Katona József Színház Hamletje. Szerteágazó érdeklődése kiterjedt a forgatókönyvírásra, könyvillusztrálásra, fotózásra is, utcaszínházi produkcióban szerepelt előadóként (MÉG Színház: Apokrif), valamint több kiállítása is nyílt.
Utolsó sikere, hogy a POSZT-on A te országod című előadás kapta a legjobb rendezés díját (Horváth Csaba), aminek különleges látványát szintén ő jegyzi tervezőként. Hirtelen jött betegsége után június 23-án eltávozott. Búcsúztatásáról később intézkednek.


http://fidelio.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése